Ucraina "nu accepta" noul pret la gaze naturale pe care vrea sa i-l impuna Rusia, de aproape 500 de dolari mia de metri cubi, a declarat sambata premierul ucrainean Arseni Iateniuk.

Denuntand o "agresiune gazifera si economica", dupa ce Moscova a anuntat o crestere cu 80% a pretului livrarilor la gaze pentru Ucraina, Iateniuk a dat asigurari, intr-o sedinta de Guvern, ca "presiunea politica (este) inacceptabila, iar noi nu vom accepta pretul de 500 de dolari".

"Rusia a esuat sa cucereasca Ucraina prin agresiune armata. Ea lanseaza acum planul de a cuceri Ucraina prin agresiune gazifera si economica", a adaugat premierul, indemnand Guvernul sa fie pregatit "ca Rusia sa restranga sau sa opreasca livrarile de gaze" naturale catre Ucraina, transmite MEDIAFAX.

Ministrul ucrainean pentru Energie Iuri Prodan a declarat ca, in lipsa unui acord asupra pretului gazelor, Kievul va sesiza Curtea de Arbitraj, asa cum prevede contractul de livrare a gazelor rusesti.

"Vom incerca sa ajungem la un acord. Daca nu vom ajunge, vom sesiza Curtea de Arbitraj", a anuntat el.

Moscova a anulat saptamana aceasta doua reduceri acordate Ucrainei pentru livrari de gaze naturale, de care Kievul este foarte dependent. In 72 de ore, pretul a crescut de la 268 la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, unul dintre cele mai mari preturi din Europa.

Cei doi vecini fosti sovietici sunt afectati de o criza, dupa indepartarea de la putere a regimului prorus al lui Viktor Ianukovici, in urma unor manifestatii proeuropene, la sfarsitul lui februarie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.