International4 Aprilie 201412:00

Lectura de un minut

Siria inca mai poate respecta calendarul de distrugere a armelor sale chimice daca reia imediat operatiunile de transfer si de evacuare, a anuntat joi coordonatoarea operatiunii, la Consiliul de Securitate ONU, potrivit unor diplomati.

Sigrid Kaag, coordonatoarea operatiunii comune de dezarmare chimica a Siriei lansata de OIAC (Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice) si ONU, s-a exprimat in fata Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, prin videoconferinta, in cadrul unor consultari cu usile inchise.

Autoritatile siriene, a amintit ea, au anuntat duminica ca vor sa reia "in urmatoarele zile" operatiunile de transfer si de evacuare, suspendate, potrivit lor, din motive de securitate.

"Operatiunile ar putea sa se incheie la timp, cu conditia ca ele sa fie reluate imediat", a apreciat Kaag, citata de diplomati.

Ea a precizat ca 72 de containere sunt pregatite pentru a fi transportate in portul sirian Latakia, in nordul tarii, de unde ar urma sa fie evacuate din tara si, odata cu acest transfer, aproximativ 90% din armele chimice ar fi eliminate din Siria. Autoritatile siriene mai pot sa-si respecte angajamentele, dar acest lucru "devine tot mai dificil", a subliniat Kaag.

Citeste si:
20 de migranti au vrut sa iasa ilegal din Romania
20 de migranti au vrut sa...

Adjunctul purtatorului de cuvant al ONU, Farhan Haq, a precizat ulterior ca, pana in prezent, 53,6% din arme sau componente toxice au fost evacuate din Siria sau distruse pe teritoriul sirian, dar ca nu a avut loc "nicio activitate incepand din 30 martie".

El a subliniat "necesitatea de a relua aceste activitati cat mai repede posibil pentru a respecta calendarul".

Potrivit unor diplomati, in cursul consultarilor din Consiliu, ambasadoarea americana Samantha Power si omologul sau francez Gérard Araud au cerut Damascului sa accelereze procesul.

Rusia la randul sau a anuntat ca Siria a indeplinit deja jumatate din proces si ca fortele siriene si convoaiele care protejeaza transporturile cu produse chimice au fost tinta unor atacuri la nord de Latakia.

Citeste si:
Arhiepiscopia Tomisului a anunțat programul pentru slujba de...
Arhiepiscopia Tomisului a...Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.