Compania petroliera americana Anadarko Petroleum va plati 5,15 miliarde de dolari in cadrul unei intelegeri cu Departamentul Justitiei din SUA pentru stingerea mai multor procese privind poluarea.

Suma reprezinta cel mai mare succes al Departamentului Justitiei in zona problemelor de mediu, depasind cele patru miliarde de dolari platite in 2012 de grupul BP in urma deversarii catastrofale de petrol din Golful Mexic, cauzata de explozia platformei Deepwater Horizon.

Cu toate acestea, amenda este cu mult mai redusa fata de sanctiunea maxima de 14,2 miliarde de dolari propusa in luna decembrie de o instanta din SUA, in timp ce guvernul american si colectivul de reclamanti asociati in procese impotriva Anadarko au cerut initial daune de 25 miliarde de dolari, scrie MEDIAFAX.

Actiunile companiei au urcat cu 14,5% dupa anuntarea intelegerii.

Dosarul se refera la activitatile companiei energetice Kerr-McGee, preluata in 2006 de Anadarko. Kerr-McGee a fost acuzata ca a deversat deseuri toxice, inclusiv toriu, creozot si uraniu, la mai mult de 4.000 de locatii din SUA pe o perioada de cateva zeci de ani.

Printre reclamantii asociati in proces cu guvernul federal se numara mai multe administratii statale, triburile Navajo si persoane fizice.

Aproximativ 88% din suma obtinuta de guvern in intelegere va fi distribuita catre administratiile statale asociate in proces, catre triburile Navajo si agentii de protectie a mediului, cu scopul de a curata locatiile afectate. Restul de 12% va merge intr-un fond destinat despagubirii populatiei afectate.SUA: Amenda record de 5 miliarde de dolari pentru poluare, impotriva unei companii petroliere


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.