Fortele Aeriene Canadiene vor face "un exercitiu de antrenament major" in Marele Nord canadian, in contextul conflictului ruso-american.

Aceasta operatiune, efectuata alaturi de Fortele Aeriene ale Statelor Unite, va fi condusa de Comandamentul nord-american pentru Aparare Aerospatiala (NORAD) si a fost "planificata anul trecut", a anuntat Ministerul canadian al Apararii intr-un comunicat, citat de MEDIAFAX.

"Exercitiul va consta intr-o serie de zboruri de antrenament" si va fi efectuat in cursul "primelor doua saptamani ale lunii aprilie" cu avioane de vanatoare de tip F18 Hornet, avioane de transport militar de tip C130 Hercules si avioane de aprovizionare de tip C150 Polaris, precizeaza ministerul.

Antrenamentul Aviatiei Regale canadiene va vea loc intr-o zona extinsa cuprinsa intre Inuvik si Yellowknife, in Teritoriile din Nord-Vest, Goose Bay (Insula Terranova, est), si Iqaluit (nord-est).

"Locuitorii din aceste colectivitati vor observa probabil o sporire a numarului zborurilor din cauza mobilizarii si operatiunilor aeriene", au avertizat Fortele Aeriene Canadiene.

NORAD a anuntat ca va efectua "in curand exercitii de zbor (...) de la un capat pana la celalalt al Statelor Unite si Canadei".

Avioane de vanatoare canadiene efectueaza uneori iesiri de urgenta pentru a urmari bombardiere strategice ruse care se aventureaza deasupra Arcticii, in apropierea spatiului aerian al Canadei.

Acest exercitiu militar intervine intr-un context de tensiuni intre Ottawa si Moscova, generate de alipirea Peninsulei ucrainene Crimeea la Rusia.

Lideri canadieni au facut adesea comparatii intre aceasta criza si premisele celui de al Doilea Razboi Mondial.

La inceputul lunii martie, ministrul canadian de Externe, John Baird, a comparat prezenta trupelor ruse in Crimeea cu invazia regiunii Sudete, din fosta Cehoslovacie, de catre nazisti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.