Spaniolii au protestat in aproximativ 50 de orase impotriva austeritatii si pentru o Europa sociala, relateaza AFP, citat de MEDIAFAX.

Mii de manifestanti au defilat la apelul a aproximativ o suta de organizatii si al celor doua principale sindicate, UGT si CCOO, in spatele unei pancarte potrivit careia "politicile de austeritate trebuie sa inceteze".

"Pentru o Europa mai sociala", scria pe pancarta.

Instalati la putere la sfarsitul anului 2011, conservatorii Guvernului lui Mariano Rajoy s-au angajat, sub presiunea partenerilor europeni, intr-o lupta pentru reducerea deficitului tarii, odata cu anuntarea, in 2012, a unor masuri de austeritate de 150 de miliarde de euro pe trei ani.

Aceste masuri prevad taieri in bugetele destinate sanatatii si educatiei, cresterea TVA-ului si chiar inghetarea salariilor, care, in opinia a numeroase persoane, au cauzat "o pierdere brusca a puterii de cumparare", a afirmat Maria Cruz Otero, o pensionara de 67 de ani.

"Rajoy, elimina frauda si coruptia si Spania isi va gasi solutia" pentru a iesi din criza, scria pe o alta pancarta desfasurata de manifestanti.

Spania, care a fost nevoita sa primeasca un ajutor european de peste 40 de miliarde de euro pentru bancile sale, a inregistrat o crestere timida in al treilea trimestru al anului 2013 (+0,2%).

Guvernul prevede de-acum cresteri ale PIB-ului cu 1% in 2014 si 1,5% in 2015, considerate totusi insuficiente de catre numerosi experti.

Banca Spaniei anticipeaza o scadere a ratei somajului la 25% in 2014, apoi la 23,8% in 2015.

Potrivit unui raport al organizatiei Caritas publicat la 27 martie, excluziunea sociala a afectat 1,5 milioane de gospodarii din Spania in 2013, fata de 900.000 in 2007, inainte ca tara sa plonjeze intr-o criza care a dus la o crestere semnificativa a ratei somajului.

Citeste si:
Spania preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene, de la 1 iulie
Spania preia preşedinţia...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.