Potrivit unui raport al Senatului Statelor Unite CIA a indus in eroare deliberat administratia si populatia americana cu privire la metodele sale dure de interogare.

In acest document de 6.300 de pagini redactat de comisia pentru Informatii a Senatului, CIA este acuzata ca a ascuns unele detalii cu pricire la brutalitatea metodelor sale, asimilate torturii, potrivit Washington Post.

Ea ar fi exagerat importanta unor comploturi si a detinutilor incarcerati in inchisori secrete si ar fi ascuns sa unele informatii determinante ar fi fost oferite de detinuti inainte ca acestia sa fie supusi tehnicilor brutale ale agentilor americani, explica publicatia.

Informatiile cele mai pretioase despre Al-Qaida, "intre care cele care au condus la operatiunea impotriva lui Osama ben Laden in 2011", nu au fost obtinute gratie metodelor CIA, afirma Washington Post.

Acest raport este deocamdata confidential si cotidianul sustine ca a putut divulga aceste detalii gratie indiscretiei oficialilor care au avut acces la el, scrie MEDIAFAX.

Contactat de AFP, Dean Boyd, un purtator de cuvant al CIA, a refuzat sa comenteze aceste informatii. "Inca nu am obtinut versiunea finala a acestui raport", a declarat el.

Documentul a fost intocmit in jurul "declaratiilor detaliate a zeci de persoane detinute de CIA" intre 2002 si 2006. In perioada respectiva, agentia a fost avanpostul "razboiului impotriva terorismului" decretat de Bush si folosea aceste tehnici asimilate torturii de numerosi aparatori ai drepturilor omului. Aceste metode includeau privarea de somn, dezbracarea detinutilor sau simularea inecului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.