Obama s-a intalnit miercuri pentru prima data cu Papa Francisc, vizita facand parte din turneul pe care il efectueaza in Europa si Arabia Saudita.

Venind de la Bruxelles, unde Obama a petrecut toata ziua de miercuri, Air Force One a aterizat la ora locala 21.18 (22.18, ora Romaniei) pe Aeroportul Fiumicino, la Roma, potrivit unui fotograf AFP care a calatorit la bordul aeronavei prezidentiale.

Intr-un turneu dominat de marile probleme geopolitice ale momentului, de la Ucraina - despre care a vorbit in summiturile din Olanda si Belgia - si pana la dosarul nuclear iranian, pe care urmeaza sa-l abordeze vineri in Arabia Saudita, seful statului american se va gandi la probleme de politica interna cand va fi primit de catre Suveranul Pontif, joi dimineata.

Aceasta intalnire are loc in contextul in care Obama, la fel ca Francisc, lupta impotriva inegalitatilor.

Insa presedintele democrat s-a lovit de majoritatea republicana, in Camera Reprezentantilor, atunci cand a aparat ideea unei cresteri cu 25% a salariului la nivel federal sau cand a incercat sa reechilibreze fiscalitatea in favoarea celor saraci.

Unii protestanti ultraconservatori l-au calificat drept "marxist" pe Papa Francisc, din cauza pozitiei sale radicale asupra "idolului banilor" care, in schimb, i-a adus simpatia catolicilor progresisti, in pofida faptului ca se opune casatoriei intre persoane de acelasi sex si hirotonisirii femeilor.

"Primul an al Papei Francisc (la conducerea Bisericii Catolice) a fost o sursa de inspiratie pentru presedinte, la fel ca pentru multi oameni din lume", a declarat adjunctul consilierului prezidential pentru Securitate Nationala Ben Rhodes, citat de MEDIAFAX.

Mesajul de "solidaritate, egalitate" al Papei a rezonat "in randul catolicilor, dar si in randul unor persoane de alte religii", a adaugat Rhodes, discutand cu jurnalisti la bordul Air Force One pe ruta Bruxelles-Roma.

Citeste si:
Dana Roba, întâlnire de coșmar cu Daniel Balaciu în instanță: „Îmi...
Dana Roba, întâlnire de...

Pentru cei doi lideri, audienta de joi "va fi ocazia de a se cunoaste personal", iar Obama doreste "sa-l auda pe Papa vorbind despre ceea ce incearca sa faca in lume si sa-si exprime admiratia", potrivit aceleiasi surse.

Obama se va intalni, de asemenea, cu noul premier Matteo Renzi si cu presedintele Giorgio Napolitano si va efectua o vizita la Colosseum.

"Vin la Roma sa-l ascult pe Papa. Gandirea sa este pretioasa pentru a intelege cum sa castigi provocarea impotriva saraciei", a declarat Obama, intr-un interviu pentru ziarul Corriere della Sera, potrivit unor fragmente publicate miercuri seara, imediat dupa sosirea presedintelui american in Italia.

"Papa ne propune provocari. Ne implora sa ne amintim de oameni, familii, saraci", a continuat el, subliniind ca Suveranul Pontif "ne invita sa ne oprim pentru a reflecta la demnitatea omului".

Citeste si:
Unul dintre câinii familiei Obama a murit. Ce mesaj a transmis...
Unul dintre câinii familiei...

Presedintele a declarat ca vrea sa auda propunerile Papei "in vederea limitarii inegalitatilor in distribuirea veniturilor". "Punandu-ne in mod constant la baza zidului justitiei sociale, el ne arata riscul de a ne obisnui cu inegalitatile extreme pana la a le considera normale", a spus Obama in acest interviu acordat la Bruxelles.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.