Sarbii au inceput sa voteze duminica intr-un scrutin legislativ anticipat, in care conservatorii din cadrul SNS sunt bine plasati sa obtina o victorie, in urma deschiderii, recent, a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana (UE).

Aproximativ 6,7 milioane de alegatori sunt chemati la urne.

"Nu ma astept la nicio schimbare notabila. Totul este organizat inca o data pe spinarea poporului", a declarat un pensionar, Borivoje Mikici, dupa ce a votat imediat dupa deschiderea sectiilor de votare, la ora 6.00 GMT (8.00, ora Romaniei), informeaza MEDIAFAX.

In cazul in care exista intrebari, ele vizeaza avansul pe care-l va obtine fata de adversari Partidul Sarb al Progresului (SNS), formatiunea proeuropeana a puternicului vicepremier in exercitiu Aleksandar Vucici, care domina coalitia aflata la putere.

Anterior izolata, din cauza rolului pe care l-a jucat in conflicte care au marcat dezmembrarea sangeroasa a fostei Iugoslavii, Serbia a reusit sa depaseasca aceasta imagine.

De la instalarea la putere, in 2012, Guvernul SNS a imbunatatit in mod spectaculos relatiile cu fosta provincie sarba Kosovo, in care majoritatea albaneza si-a proclamat independenta in 2008.

In pofida unei situatii economice extrem de dificile, SNS este creditat cu 44% din intentiile de vot, potrivit unor sondaje, reprezentand un scor dublu fata de cel obtinut in scrutinul din 2012.

Partidul Socialist (SPS), principalul aliat al premierului in exercitiu Ivita Dacici, este prezentat pe pozitia a doua, cu 13,9% din intentiile de vot.

Principala forta a opozitiei, Partidul Democratic (DS), s-a prabusit la 11%, jumatate din cat a obtinut in 2012, cand a pierdut puterea.

In total sase coalitii si partide urmeaza sa-si imparta, potrivit unor sondaje, cele 250 de mandate de parlamentari. Liderul SNS Aleksandar Vucici, in varsta de 44 de ani, a declarat ca a convocat alegeri anticipate pentru a "obtine sustinerea cea mai puternica posibila in vederea transformarii Serbiei intr-un stat european modern".

Citeste si:
MAE respinge poziția „total inadmisibilă” a Austriei de a vota...
MAE respinge poziția „total...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.