Moscova a indemnat sambata Ucraina sa scoata in afara legii gruparile nationaliste, dupa moartea a doua persoane, in estul tarii, intr-un atac armat implicand nationalisti radicali si militanti prorusi.

"Gruparile lui Bandera din Ucraina ar trebui sa fie declarate ilegale, pentru incitare la ura interetnica", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, Konstantin Dolgov, ministrul rus insarcinat cu Drepturile Omului.

Stepan Bandera era liderul unei miscari nationaliste ucrainene acuzate de catre rusi de complicitate cu nazistii in al Doilea Razboi Mondial.

"Nimeni nu a exonerat Ucraina de obligatia de lupta impotriva rasismului, discriminarii rasiale si xenofobiei. Aceste obligatii ar trebui sa fie duse la indeplinire", a adaugat Doglov.

Doua persoane, un militant prorus si un trecator, au fost ucise, iar alte cinci ranite, in noaptea de vineri spre sambata, la Harkov, in estul Ucrainei, intr-un atac armat implicand nationalisti radicali si militanti prorusi, potrivit unei surse din cadrul politiei.

Militanti prorusi au incercat sa patrunda intr-o cladire in care se afla un grup de persoane pe care il suspectau ca a deschis focul, vineri seara, asupra unor manifestanti prorusi, a adaugat aceasta sursa, precizand ca este vorba despre informatii preliminare. Persoanele din cladire sunt cele care au deschis focul, a adaugat sursa citata, fara sa precizeze daca prorusii au ripostat.

Politia a arestat 30 de persoane.

"Arestarile unor neofascisti la Harkov ar trebui sa marcheze inceputul unei vaste operatiuni vizand sa neutralizeze si sa pedepseasca extremisti care devin incontrolabili", a adaugat Doglov, citat de MEDIAFAX.

Rusia a anuntat vineri ca-si rezerva dreptul sa-si protejeze compatriotii aflati pe intreg teritoriul ucrainean, sugerand ca ar putea sa mobilizeze trupe in afara Peninsulei Crimeea, pe care o ocupa deja.

Citeste si:
Ucraina susține că a doborât trei bombardiere rusești Su-34....
Ucraina susține că a doborât...

Prorusii au indemnat la organizarea unor manifestatii, sambata, in bastioanele lor din estul Ucrainei, alimentand temeri cu privire la noi posibile confruntari cu nationalistii, cu o zi inaintea unui referendum privind anexarea Crimeei la Rusia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.