Siria se afla in cel de-al patrulea an de razboi ruinata si ravasita de o criza umanitara fara precedent, in timp ce regimul Bashar al-Assad continua ofensiva pentru a recastiga terenul pierdut in fata unei rebeliuni divizate.
In timp ce tara, brazdata de bombe si golita de oameni, pare sa se dezmembreze, nicio solutie rapida nu se contureaza in vederea solutinarii razboiului, cu atat mai mult cu cat cei doi actori ai negocierilor de pace de la Geneva - Statele Unite si Rusia - sunt acum in conflict din cauza situatiei din Ucraina.

"Fara interventia occidentala, razboiul va mai dura multi ani, iar o astfel de interventie este putin probabila atata vreme cat Obama se afla la Casa Alba. Lucrurile s-ar putea schimba dupa 2016", apreciaza Thomas Pierret, profesor la Universitatea din Edinburg citat de MEDIAFAX.

In plus, in timp ce conflictul a provocat deja 140.000 de morti, iar aproape jumatate din populatia tarii a luat calea exilului sau s-a refugiat in conditii groaznice in tarile vecine, niciunul dintre protogonistii conflictului nu pare sa dispuna de mijloacele necesare pentru a castiga razboiul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.