Muzeul lagarului Auschwitz-Birkenau din Polonia a obtinut, in urma unei donatii, cinci stampile metalice rare, prevazute cu ace si utilizate pentru tatuarea numerelor de inregistrare pe pieptul si bratele prizonierilor, a anuntat, joi, purtatorul de cuvant al institutiei.

O persoana care a dorit sa isi pastreze anonimatul a donat aceste stampile muzeului amplasat in fostul lagar de concentrare Auschwitz-Birkenau, in apropiere de Oswiecim, un oras din sudul Poloniei.

"Am obtinut aceste stampile acum cateva saptamani si le-am confirmat autenticitatea", a declarat Bartosz Bartyzel, purtatorul de cuvant al muzeului, citat de MEDIAFAX.

Pe fiecare stampila, de forma unei placute metalice, se afla o cifra formata din ace - respectiv un "zero", doi de "trei" si doua cifre "sase" sau "noua" - pentru a forma numerele de inregistrare ale detinutilor.

Prizonierii care soseau in lagar erau tatuati cu cerneala mai intai pe piept, apoi pe antebratul stang. Auschwitz a fost singurul lagar nazist unde a fost practicat acest tip de identificare, a precizat Bartosz Bartyzel.

Stampilele, descoperite in zona unde au fost evacuati zeci de mii de prizonieri de la Auschwitz in momentul inaintarii trupelor sovietice, in ianuarie 1945, vor fi pastrate in arhivele muzeului, inainte de a fi prezentate publicului larg, intr-o noua expozitie, care va fi deschisa in urmatorii ani.

Aceste stampile sunt foarte rare, iar, in afara de cele cinci placute descoperite la Auschwitz, mai exista doar una singura de acest tip identificata pana acum, pastrata la Muzeul Militar din Sankt Petersburg.

Intre 1940 si 1945, un milion de evrei din Europa au fost ucisi la Auschwitz-Birkenau, alaturi de aproximativ 75.000 de polonezi, 21.000 de tigani, 15.000 de prizonieri de razboi sovietici si aproximativ 15.000 de prizonieri de alte origini, conform datelor oferite de muzeul lagarului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.