Comisia speciala a Parlamentului ucrainean care redacteaza noua lege privind folosirea limbilor minoritatilor in Ucraina examineaza ideea renuntarii treptate la alfabetul chirilic, sustine o sursa apropiata dezbaterilor pe aceasta tema, relateaza RIA Novosti, in pagina electronica.

"Unii dintre membrii comisiei folosesc anumite subtrefugii in vederea adaugarii unei clauze care sa prevada abandonarea treptata a alfabetului chirilic in Ucraina si inlocuirea cu alfabetul latin", a declarat sursa mentionata, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul de la Kiev a abrogat la 23 februarie legea privind folosirea limbilor minoritatilor din Ucraina, adoptata in 2012 de fostul presedinte Viktor Ianukovici. Acesta lege a permis minoritatilor din Ucraina sa-si foloseasca limba materna in regiunile in care reprezentau cel putin 10 la suta din populatie. Legea a conferit limbii ruse statut de limba regionala in 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Abrogarea legii de catre Parlamentul ucrainean a provocat proteste in randul rusofonilor din sudul si sud-estul Ucrainei, dar si in Crimeea.

La randul lor, tarile vecine Ucrainei, printre care Romania, Bulgaria, Ungaria, dar si institutiile europene, au criticat Kievul pentru abrogarea legii.

In acest context, presedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turcinov, care detine si functia de sef de stat interimar, a refuzat luni sa aprobe decizia Legislativului vizand abrogarea legii. Turcinov a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregatirea, pana la 31 martie, a unei noi legi in domeniul utilizarii limbilor minoritatilor in Ucraina. El a asigurat ca noua lege va reprezenta interesele tuturor minoritatilor din Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.