CIA este vizata de o ancheta interna pentru ca ar fi spionat colaboratori ai Senatului in timp ce acestia anchetau asupra programului secret si controversat privind "tehnicile dure de interogare", a confirmat o senatoare miercuri.

Senatoarea democrata Dianne Feinstein, presedinta Comisiei pentru Informatii, a confirmat ca Inspectia generala a CIA a deschis o ancheta, asa cum a dezvaluit New York Times marti. "Inspectorul general se intereseaza de situatie", a spus ea pentru jurnalisti, citati de MEDIAFAX.

Potrivit New York Times, ancheta a fost deschisa dupa ce alesi americani s-au plans ca unii dintre colaboratorii lor care anchetau asupra programului secret si controversat privind "tehnicile dure de interogare" au fost supravegheati de CIA.

Cotidianul citeaza un oficial anonim care spune ca CIA a reusit sa patrunda in reteaua informatica a Senatului ce era utilizata de acesti colaboratori in vederea redactarii unui raport pe care Comisia l-a aprobat intr-o sedinta cu usile inchise in decembrie 2012.

Potrivit acestui raport confidential - de 6.000 de pagini si rodul a trei ani si jumatate de anchete -, tehnicile dure de interogare, precum simularea inecului, nu au condus la informatii care sa permita localizarea lui Osama Ben Laden, ucis in 2011, in Pakistan. Raportul nu a fost declasificat pana in prezent.

Dezvaluirile cu privire la supravegherea acestui personal de catre CIA au loc in contextul cresterii tensiunilor intre serviciile de informatii si Comisie, care are dreptul constitutional de a le cere socoteala.

"Daca au facut asa ceva, ma declar revoltat", a spus republicanul John McCain miercuri. "Asa ceva nu poate fi tolerat in democratie, exista o separare a puterilor", a declarat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.