Fostul premier ucrainean Iulia Timosenko a afirmat, intr-un mesaj catre ucraineni, ca, "ocupand" Crimeea, Rusia a declarat razboi nu doar Ucrainei, ci si SUA si Marii Britanii, tari garante ale suveranitatii statului ucrainean.

"Vladimir Putin intelege bine ca, declarandu-ne razboi, el a declarat razboi inclusiv tarilor garante ale securitatii noastre, respectiv SUA si Marea Britanie", a declarat Iulia Timosenko, intr-o inregistrare video postata pe site-ul sau.

Rusia, SUA si Marea Britanie s-au angajat in 1994, prin Memorandumul de la Budapesta, sa acorde garantii privind securitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei, in schimbul renuntarii la arsenalul nucleare de catre Kiev.

"Eu nu cred ca Rusia va depasi aceasta linie rosie. Daca o va face, va pierde", a subliniat Iulia Timosenko.

Ea a adaugat ca ''agresiunea rusa" ar fi fost imposibila daca Ucraina ar fi aderat la NATO.

Unul din liderii "revolutiei portocalii" prooccidentale din 2004, Iulia Timosenko, condamnata in 2011 la sapte ani de inchisoare pentru abuz de putere, a fost eliberata dupa demiterea, la 22 februarie, a presedintelui Viktor Ianukovici, adversarul sau in alegerile prezidentiale din 2010.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.