Coreea de Sud considera lansarea de catre Phenian a patru rachete cu raza scurta de actiune drept un "act calculat de provocare", destinat sa coincida cu manevrele militare dintre Seul si Washington.

"Cu manevrele actuale, vedem aceste tiruri drept un act calculat de provocare", a declarat presei purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii, Kim Min-Seok, citat de MEDIAFAX.

Phenianul a efectuat joi aceste tiruri de racheta in mare, pe coasta de est a tarii, a anuntat joi Seulul.

Potrivit unui purtator de cuvant al Pentagonului, colonelul Steven Warren, acestea ar fi rachete de tip Scud cu raza scurta de actiune, pe care nord-coreenii sunt autorizati sa le lanseze. Dar Departamentul de Stat american a cerut Coreei de Nord "sa dea dovada de moderatie si sa ia masuri pentru ameliorarea relatiilor cu vecinii".

Purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii a anuntat ca rachetele au fost intr-adevar de tip Scud, cu o raza de actiune de 300 pana la 800 de kilometri si capabile sa atinga orice tinta din Coreea de Sud.

"Daca Nordul incearca sa isi imbunatateasca (rachetele) Scud sau le testeaza, noi vom analiza situatia pentru a reflecta la contramasuri", a adaugat el.

Washingtonul si Seulul au inceput luni exercitiile militare comune care au loc anual, in pofida protestelor Phenianului, care le considera un antrenament pentru invazia nordului Peninsulei Coreene.

Phenianul testeaza periodic rachete si analistii apreciaza ca testul de joi nu va provoca neaparat o crestere brusca a tensiunilor dintre cei doi vecini.

Dupa luni de tensiuni puternice in ultimul timp, relatiile dintre cei doi vecini au intrat intr-o faza de relativ calm, care s-a tradus in februarie prin reuniunea familiilor separate de razboiul din Coreea (1950-1953), primele din ultimii trei ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.