Statele Unite vor garanta un imprumut in valoare de un miliard de dolari pentru Ucraina, a anuntat miercuri secretarul de stat american John Kerry, avertizand, de asemenea, Rusia ca orice interventie militara in aceasta tara ar fi o "eroare grava".

"Suntem pe cale sa formulam o garantie pentru un imprumut de un miliard de dolari", a declarat Kerry, adaugand ca "europenii se gandesc la 1,5 miliarde de dolari" garantie pentru un imprumut acordat acestei tari in plina criza politica si economica.

Totusi, potentialii donatori, printre care UE si FMI, s-au abtinut la inceputul saptamanii sa se pronunte asupra modalitatilor de ajutorare a Ucrainei.

"Prioritatea numarul unu este formarea unui nou Guvern (...). Prioritatea numarul doi sunt reformele (...), iar prioritatea numarul trei este FMI", a afirmat Kerry.

El a subliniat, de asemenea, ca "orice interventie militara care ar incalca suveranitatea si integritatea teritoriala a Ucrainei ar fi o eroare grava".

Anterior, Casa Alba i-a indemnat pe "actorii externi" sa se abtina de la orice "provocare" in criza din Ucraina, facand aluzie la actiunile Rusiei, care a anuntat masuri mulitare in regiune.

"Pentru un stat care s-a exprimat atat de fecvent si cu fermitate impotriva unei interventii straine in Libia, Siria si in alte tari, este foarte important sa tina cont de aceste avertismente" in cazul Ucrainei, a adaugat Kerry, referindu-se la Rusia.

Presedintele rus Vladimir Putin a ordonat verificarea pregatirii pentru lupta a trupelor din centrul si vestul Rusiei, in apropiere de Ucraina, potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei Soigu.

Soigu a anuntat, de asemenea, consolidarea protectiei flotei ruse in portul din Sevastopol, situat in Crimeea, unde au loc maniefstatii pro si contra autoritatilor centrale.

Secretarul de Stat al Statelor Unite a cerut Rusiei sa respecte "promisiunea" pastrarii integritatii teritoriale a Ucrainei, in contextul tensiunilor separatiste din Crimeea.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

"Noi spunem clar ca toate tarile trebuie sa respecte integritatea teritoriala, suveranitatea Ucrainei. Rusia a promis acest lucru si credem ca este important ca Rusia sa isi respecte promisiunea", a spus Kerry.

Seful diplomatiei americane a negat ca tara sa s-ar implica in afacerile interne ale Ucrainei sau ca ar cauta o confruntare cu Rusia in aceasta criza. "Nu avem nevoie acum sa ne implicam intr-o confruntare de tipul Razboiului Rece", a subliniat Kerry.

"Cheia in aceasta criza este sa oferim poporului ucrainean spatiul in care sa poata lua decizii privind drumul pe care trebuie sa mearga", a insistat Kerry.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.