Ilham Tohti, eminent intelectual uigur, arestat luna trecuta la Beijing, a fost acuzat "separatism", a anuntat miercuri sotia acestuia, o acuzatie pentru care risca multi ani de inchisoare sau pedeapsa capitala.

"Acuzatia de separatism nu are nimic la baza. Sotul meu este un simplu profesor universitar", a declarat telefonic pentru AFP Guzaili Nu'er, sotia lui Ilham Tohti, citata de MEDIAFAX.

Profesorul este cunoscut pentru faptul ca denunta reprimarea locuitorilor regiunii din care este originar, Xinjiang, in nord-vestul Chinei.

China foloseste acuzatii de separatism "drept pretext pentru a-i oprima pe cei care au opinii politice diferite", a declarat Dilshat Rexit, un purtator de cuvant al Congresului Mondial Uigur, o organizatie in exil pentru apararea drepturilor uigurilor.

Supravegheat constant, in special in cursul vizitelor la Xinjiang, Ilham Tohti, caruia i s-a interzis de facto sa paraseasca teritoriul chinez, se afla de mai multi ani in colimatorul autoritatilor.

Sustinut de numerosi intelectuali si activisti reformisti, acest economist in varsta de aproximativ 40 de ani a fondat Uighurbiz.net, un site de informatii despre Xinjiang, in chineza si uigura.

La scurt timp dupa arestarea, pe 15 ianuarie, a profesorului Tohti, Departamentul de Stat american a declarat ca este "foarte ingrijorat" in legatura cu situatia acestuia.

Uigurii, musulmani turcofoni, reprezinta etnia majoritara in Xinjiang. Ei denunta faptul ca regiunea este exclusa de la efortul unor investitii, depus de catre Beijing, si ca sunt impiedicati sa-si exercite religia si cultura.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.