Numarul cazurilor de listerioza, contractata consumand alimente contaminate sau prin contact cu animale infectate, a continuat sa creasca la nivelul UE, omorand 198 de persoane in 2012, a anuntat marti Agentia Europeana pentru Securitate Alimentara (EFSA).

Statele membre au semnalat 1.642 de cazuri de listerioza in 2012, cu 10,5% mai multe decat cu un an inainte, confirmand o tendinta de crestere, aparuta in 2008.

Spania, Scandinavia, Franta si Germania au raportat cele mai numeroase cazuri raportat la populatia lor, detectate in principal in semipreparate pe baza de carne si peste, ca de exemplu jambon sau peste afumat.

Aceasta boala este considerata una dintre cele mai periculoase zoonoze (boli transmisibile de la animal la om), cu o rata a mortalitatii care s-a stabilizat la 17,8%. Batranii, femeile insarcinate si pacientii cu un sistem imunitar slabit sunt grupurile cele mai expuse complicatiilor, in special meningitelor si septicemiilor, scrie mediafax.

In schimb, UE a inregisterat progrese impotriva salmonelozei. Numarul cazurilor de salmoneloza, de 91.034 in 2012, a scazut pentru al saptelea an consecutiv. Potrivit EFSA, aceasta ameliorare decurge "din succesul programelor de lupta implementate in fermele de pasari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.