O companie finlandeza si una americana au fost alese pentru a a participa la distrugerea arsenalului chimic sirian, a anuntat vineri Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

OIAC a anuntat ca "a atribuit contractele celor doua companii in urma unei licitatii privind transportul, tratarea si eliminarea substantelor chimice periculoase si nepericuloase".

Astfel, compania finlandeza Ekokem si cea americana Veolia Environmental Services Technical Solutions, filiala a societatii franceze Veolia, vor distruge o parte dintre cele 500 de tone de produse chimice de "categoria a doua" declarate de Siria.

De asemenea, compania finlandeza va distruge reziduurile chimice, adica deseurile care vor rezulta din procesul de neutralizare a agentilor chimici realizat pe nava americana Cape Ray, scrie MEDIAFAX.

Germania a acceptat deja sa distruga 370 de tone din aceste reziduuri, provenite din distrugerea agentilor chimici din gazul mustar. La randul sau, Marea Britanie a acceptat sa distruga o parte dintre agentii chimici de categoria a doua, ceea ce inseamna 150 de tone.

Potrivit OIAC, cele doua companii au fost selectionate din 14 societati care au participat la licitatie, iar costul operatiunii este estimat intre 25 si 30 de milioane de euro.

Siria a declarat ca detine 1.290 de tone de arme chimice. Distrugerea acestor arme ar trebui finalizata pana la mijlocul anului 2014.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.