Chiar daca prima actiune umanitara de acest gen a fost perturbata de violente, ONU a evacuat duminica mai multe sute de civili sirieni palizi si cu ochii incercanati.

Dupa evacuarea unui prim grup de 83 de civili, vineri, conform prevederilor unui acord incheiat intre rebeli si regim prin intermediul ONU, 611 civili - inclusiv 210 femei si 180 de copii - au fost evacuati duminica din cartiere situate in partea veche a orasului Homs (centru), asediate de catre armata incepand din iunie 2012, a anuntat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul in Marea Britanie, informeaza MEDIAFAX.

Potrivit ONG-ului, dintre acestia "130 de tineri s-au predat autoritatilor siriene, sub supervizarea ONU" si "vor fi eliberati in curand".

Operatiunea a intampinat dificultati din cauza caderii unor obuze, care au ucis sase barbati, inclusiv doi rebeli, potrivit Observatorului. Regimul si insurgentii s-au acuzat reciproc de comiterea acestor violente.

In inregistrari video realizate de catre activisti se pot observa zeci de civili, inclusiv copii, unii carandu-si lucrurile cu ei si tinandu-se de mana, mergand in graba pe o strada devastata, in timp ce se aud tiruri, iar activisti striga panicati.

In imagini difuzate de postul Al-Mayadeen, cu sediul la Beirut, apar copii palizi, unii cu ochii adanciti in orbite, purtati in brate de mama sau tatal lor.

"Lipsea totul, toti copiii erau bolnavi, nu aveam nici macar apa de baut", a declarat o femeie care prezenta semne de oboseala extrema, inconjurata de cei trei copii, care pareau ametiti, dupa care un angajat ONU i-a dat o sticla cu apa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.