Vaticanul a deschis o ancheta asupra episcopului chilian Cristián Contreras al diocezei San Felipe, in centrul Chile, pentru presupuse abuzuri sexuale, a anuntat joi Biserica Catolica chiliana.

"Episcopul Cristián Contreras de la San Felipe si-a exprimat personal dorinta ca Sfantul Scaun sa ancheteze asupra veridicitatii denunturilor care il vizeaza si care acuza presupuse atingeri grave pe care le-a adus moralei si obligatiilor sale" religioase, a anuntat Episcopatul de la San Felipe intr-un comunicat publicat de Conferinta Episcopala din Chile.

Monseniorul Contreras a catalogat aceste denunturi drept "complet nefondate" si a spus ca este victima unei razbunari din partea colegilor sai, scrie MEDIAFAX.

"Se urmareste sa fiu pus sa platesc pentru faptul ca nu am ezitat sa urmaresc preoti care au comis intr-adevar abuzuri si care au fost condamnati", a declarat episcopul pentru postul local de radio Aconcagua.

Cazul a fost dezvaluit de catre Centrul pentru Investigatii Jurnalistice (CIPER), care a precizat ca Arhiepiscopia a primit denunturi din partea a trei preoti care-l acuza pe episcop ca a comis abuzuri sexuale asupra unui adolescent in varsta de 15 ani.

Congregatia pentru Doctrina Credintei, instanta insacrinata de Vatican sa supervizeze aceste cazuri, a trimis doi emisari mexicani in Chile, sa efectueze ancheta, potrivit CIPER.

Ancheta il vizeaza, de asemenea, pe preotul chilian Mariano Labarca, fostul superior al Ordinului Binecuvantatei Fecioare Maria a Milei pentru Rascumpararea captivilor (Ordo Beatae Mariae de Mercede redemptionis captivorum) din care face parte si monseniorul Contreras. Preotul a fost somat de Vatican sa demisioneze din toate functiile de la Biserica San Pedro Nolasco, la Bogota, in Columbia, in mai 2013, din cauza unor acuzatii privind comiterea unor presupuse abuzuri sexuale.

Vaticanul a fost criticat dur de catre ONU pentru politica sa fata de abuzuri sexuale comise de membri ai clerului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.