Coreea de Nord l-a calificat, marti, pe premierul japonez Shinzo Abe drept un "Hitler asiatic", acuzandu-l de expansionism militar pe seama sa.

Criticile violente publicate de agentia oficiala KCNA, principalul canal al propagandei nord-coreene, urmeaza unor comentarii dure ale organului presa al partidului unic, Rodong Sinmun, care a comparat recent ambitiile lui Abe cu cele ale unui "militarist maniac".

Shinzo Abe, cunoscut pentru pozitiile sale nationaliste transante, a declarat la inceputul lui ianuarie ca pana in 2020, anul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Constitutia Pacifista mostenita de la ultimul razboi si impusa de invingatorul american va fi revizuita.

"Gruparile de extrema dreapta conduse de Abe (...) se vor stradui sa abata atentia de la criticile internationale impotriva Japoniei", afirma KCNA intr-un editorial, potrivit MEDIAFAX.

"Nu exista nicio diferenta intre fascistul maniac Hitler, care a folosit ca pretext lupta impotriva comunistilor pentru a desfasura un alt razboi, si iresponsabilul Abe care se foloseste de confruntarea cu Coreea de Nord pentru a justifica noile ambitii militariste ale Japoniei", a adaugat agentia.

Coreea de Nord ii reproseaza frecvent Japoniei ca nu s-a revansat niciodata cu adevarat pentru ocuparea Peninsulei Coreene intre 1910 si 1945. Abe a generat furia Chinei si celor doua Corei la 26 decembrie, cand a mers la sanctuarul Yasukuni, un loc de cult sintoist din Tokyo unde este onorata memoria a 2,5 milioane de persoane cazute la datorie pentru Japonia, dar mai ales 14 criminali de razboi condamnati dupa 1945.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.