Statele Unite si-au aparat, luni, strategia diplomatica desfasurata in Siria si au negat ca secretarul de Stat, John Kerry, a pledat pe langa alesi americani pentru inarmarea rebelilor sirieni.

O polemica a izbucnit in presa americana dupa ce influenti senatori americani au declarat ca John Kerry ar fi admis, in cursul unei intalniri in acest weekend la Munchen, in Germania, ca politica Washingtonului in Siria a esuat si ca ar necesita sa fie schimbata.

"Nimeni din cadrul Executivului nu crede ca noi am facut destule pentru a rezolva criza umanitara si pentru a pune capat razboiului civil", a declarat purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Ea a precizat ca a asistat la reuniunea pe care secretarul de Stat a avut-o cu aproximativ 20 de senatori americani, printre care si republicanul John McCain, in marja Conferintei pentru securitate de la Munchen. "In niciun moment (Kerry) nu a declarat ceea ce s-a citat, si anume ca procesul a esuat", a afirmat purtatoarea de cuvant.

"Ei au discutat pe marginea gamei de optiuni pe care Executivul o mai are la dispozitie", a insistat Psaki.

In ceea ce priveste inarmarea rebelilor, "in niciun moment, (Kerry) nu a ridicat-o, nici nu s-a angajat in acest sens si, prin urmare, este vorba despre o descriere gresita a ceea ce s-a spus", a afirmat ea, potrivit MEDIAFAX.

Ea a admis insa ca Statele Unite "trebuie, desigur, sa continue sa examineze ceea ce ar putea face in plus", dar ca nu exista vreo "schimbare de strategie" pentru Siria.

In pofida presiunilor si criticilor din Statele Unite, dar si ale unor tari arabe aliate, presedintele american, Barack Obama, a refuzat sa-i inarmeze in mod direct pe rebelii sirieni moderati, de teama ca armele sa nu ajunga in mainile unor extremisti cu legaturi la Al-Qaida.

Totusi, in mod oficial, Washingtonul ofera asistenta militara "neletala" (vehicule blindate, instrumente de comunicare) Consiliului Militar Suprem sirian, aripa armata a opozitiei moderate. Informatii despre livrari de arme lejere nu au fost confirmate vreodata de administratia americana.

Citeste si:
Statele Unite „nu vor permite” Chinei să izoleze Taiwanul, afirmă...
Statele Unite „nu vor...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.