Aproximativ 120.000 de consumatori au ramas fara curent electric si numeroase drumuri au fost blocate, duminica, in Slovenia in urma ninsorilor abundente care afecteaza cea mai mare parte a tarii inca de sambata, a anuntat presa, citata de AFP.

Agentia de meteorologie slovena, ARSO, a lansat o alerta de nivel maxim. Aceasta le-a cerut cetatenilor sa nu iasa din casa, avertizandu-i ca vremea constituie un risc serios pentru persoane si bunuri.

In regiunea Postojna, situata la circa 40 de kilometri de Ljubljana, capitala acestei mici tari alpine, liniile de inalta tensiune au cazut sub greutatea ghetii sau a ninsorii, sau antrenate de copacii cazuti. Alimentarea cu energie electrica nu a putut fi restabilita in cursul zilei din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, scrie MEDIAFAX.

O linie de inalta tensiune a cazut duminica pe autostrada care leaga Ljubljana de coasta adriatica, determinand inchiderea acesteia timp de mai multe ore.

Centrul de informatii rutiere a anuntat pe site-ul sau de Internet ca numeroase drumuri sunt inchise in toata Slovenia din cauza liniilor de inalta tensiune si a copacilor cazuti sau din cauza ghetii. Caile ferate sunt, de asemenea, blocate.

"Este o catastrofa naturala de mare amploare", a declarat premierul sloven, Alenka Bratusek, dupa ce a vizitat, duminica, regiunea Postojna. Bratusek a anuntat ca Guvernul sau va cere ajutorul Uniunii Europene, care sa ii furnizeze mai multe generatoare electrice pentru a face fata situatiei create de penele de curent.

In afara de regiunea Postojna, penele de electricitate afecteaza si unele sectoare din Ljubljana si din orasele Celje si Maribor.

In total, aproximativ 120.000 de locuinte, respectiv 250.000 de persoane, au ramas fara curent electric duminica in aceasta tara cu doua milioane de locuitori, a anuntat postul privat de televiziune POP, citand surse din cadrul serviciului de distributie a electricitatii.

"Intreruperile de curent electric nu mai sunt o problema locala, ci una nationala", a declarat ministrul Apararii, Roman Jakici. El a afirmat ca armata este pregatita sa intervina daca serviciile civile au nevoie de ajutor pentru a curata strazile de zapada, gheata si copaci, care le fac impracticabile.

Citeste si:
Sarea și nisipul de pe drumuri, pericol pentru mașini. Soluții...
Sarea și nisipul de pe...

Ministerul Apararii a anuntat deja duminica, in cursul zilei, ca va mobiliza 100 de militari pentru a asista unitatile de aparare civila in regiunea Postojna. El a afirmat ca sunt asteptate generatoarele electrice din Austria, Germania si Cehia.

Din cauza conditiilor meteorologice exceptional de dure, 75 la suta din gradinitele, scolile primare si institutiile de invatamant secundar vor fi inchise luni in Slovenia, a anuntat Ministerul Educatiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.