Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au initiat vineri impotriva partidului Batikivscina al Iuliei Timosenko o ancheta penala pentru tentativa de uzurpare a puterii de stat, dupa examinarea serverelor confiscate la sediul acestui partid.

"Informatiile obtinute in urma examinarii serverelor confiscate arata ca protestele de la Kiev erau planificate cu mult timp inainte. Batikivscina dorea o reactie violenta din partea fortelor de ordine, pentru a starni nemultumirea comunitatii internationale, fapt ce ar submina autoritatea presedintelui" Viktor Ianukovici, a declarat seful departamentului de ancheta al SBU, Maxim Lenko.

De asemenea, un reprezentant al Ministerului ucrainean de Interne a confirmat ca informatiile sustrase de pe serverele opozantilor demonstreaza pregatirea unor "provocari" in Piata Independentei din Kiev, scrie MEDIAFAX,

In decembrie 2013, fortele de ordine ucrainene au efectuat perchezitii in forta la sedii ale partidului Batkivscina, al opozantei incarcerate Iulia Timosenko, de unde au fost confiscate servere si material informatic.

Opozitia ucraineana s-a mobilizat in urma refuzului lui Ianukovici, la sfarsitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, si faptului ca a preferat o apropiere de Moscova. Protestele s-a intensificat de aproximativ doua saptamani, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost abrogate marti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.