Presedintele bulgar Rosen Plevneliev a propus miercuri organizarea unui referendum in mai, in vederea introducerii unui vot obligatoriu la alegeri, pentru a combate frauda care afecteaza in mod regulat scrutinele din aceasta tara, cea mai saraca din Uniunea Europeana.

"O obligatie de a vota va preveni manipulari ale voturilor", a apreciat presedintele bulgar, intr-o alocutiune televizata.

Alegerile in Bulgaria au fost marcate in ultimii ani de practici frauduloase, precum cumpararea de voturi sau exercitarea unor presiuni din partea unor companii asupra angajatilor.

La sfarsitul alegerilor legislative anticipate din mai 2013, observatori internationali au semnalat "incalcari grave" ale regulilor electorale, referindu-se in special la practica endemica de cumparare a voturilor, scrie MEDIAFAX.

Propunerea lui Plevneliev urmeaza sa fie examinata in Parlament, unde totusi are putine sanse de succes, deoarece socialistii si liberalii, care numara 120 de deputati din totalul de 240, se opun unui vot obligatoriu si unui scrutin majoritar.

Presedintele bulgar a pledat in favoarea unui scrutin majoritar partial, precum si a unui vor prin internet, cu scopul de a creste rata de participare la alegeri. Potrivit lui Plevneliev, aceste doua propuneri, de asemenea, ar trebui sa fie supuse unui referendum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.