Trei nave apartinand Pazei de Coasta chineze au patruns pentru scurt timp luni in apele teritoriale ale insulelor Insulele Senkaku, disputate de China si Japonia, a doua incursiune de acest fel de la inceputul anului, a anuntat Paza de Coasta japoneza.

Cele trei vase au intrat in jurul orei locale 09.00 (2.00, ora Romaniei) in apele teritoriale care inconjoara Insulele Senkaku, controlate de Japonia, dar revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, a precizat Garda de Coasta japoneza, care a adaugat ca acestea au plecat doua ore mai tarziu.

De peste un an, relatiile sino-japoneze se afla la cel mai scazut nivel din cauza conflictului teritorial din Marea Chinei de Est. In septembrie 2012, Tokyo a nationalizat trei din cele cinci insule ale arhipelagului aflat in disputa, declansand o serie de manifestatii antijaponeze, unele violente, in mai multe orase din China, scrie MEDIAFAX.

Beijingul trimite frecvent nave de patrulare ale Garzii de de Coasta in apele teritoriale ale acestor insule situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan si 400 de kilometri vest de Okinawa, in sudul Japoniei, ceea ce provoaca temeri cu privire la un posibil incident cu navele nipone aflate in regiune.

La sfarsitul lui noiembrie 2013, Beijingul a decretat o "zona de identificare aeriana" deasupra Marii Chinei de Est, care se suprapune peste cea a Japoniei si, mai ales, inglobeaza Insulele Senkaku.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.