Statele Unite au "condamnat cu forta atentatele teroriste" care au avut loc vineri in Egipt si au facut apel la calm cu o zi inainte de a treia aniversare a revolutiei egiptene, relateaza AFP.

Intr-un comunicat, Departamentul de Stat a "condamnat cu forta atacurile teroriste survenite astazi in Egipt", cerand o "ancheta completa" si ca responsabilii "sa fie adusi in fata justitiei".

"Cerem tuturor egiptenilor sa dea dovada de calm si retinere inaintea cele de-a treia aniversari a revolutiei egiptene", care a inceput la 25 ianuarie 2011 si s-a soldat 18 zile mai tarziu cu inlaturarea de la putere a presedintelui de la acea vreme, Hosni Mubarak, anunta diplomatia americana.

Potrivit MEDIAFAX, Washingtonul a pledat din nou pentru "o tranzitie politica (...) pasnica" si care sa "respecte drepturile tuturor cetatenilor egipteni".

Patru atentate cu bomba au fost comise vineri, in decurs de doar cateva ore, la Cairo, vizand politia, cu o zi inaintea marcarii a trei ani de la revolta care a condus la indepartarea lui Hosni Mubarak de la putere, a anuntat Ministerul egiptean de Interne.

Atacurile impotriva fortelor de ordine s-au multiplicat dupa ce armata l-a destituit la 3 iulie pe fostul presedinte islamist Mohamed Morsi. De atunci, Egiptul se afla intr-un angrenaj al violentei. Autoritatile reprima in sange orice manifestatie a sustinatorilor lui Morsi, iar ca represalii grupari jihadiste revendica atacuri comise impotriva fortelor de ordine.

In cursul weekendului trecut, secretarul de Stat John Kerry a facut apel catre Cairo sa puna in aplicare drepturile si libertatile prevazute de noua Constitutie, aprobata in urma unui referendum constitutional.

Relatiile dintre Washington si Cairo nu traverseaza o perioada favorabila. Statele Unite au inghetat in octombrie un ajutor de 1,55 miliarde de dolari destinat Egiptului si inca nu intentioneaza sa renunte la aceasta masura.

De asemenea, presedintele american Barack Obama i-a invitat pe liderii a 47 de state din Africa sa participe la un summit, in perioada 5-6 august, in Statele Unite, insa Egiptul nu a fost inclus pe lista invitatilor.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Cairo s-a aratat "foarte surprins" si a calificat aceasta decizie drept o "eroare".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.