Treizeci si unu de generali si amirali americani in retragere au solicitat marti presedintelui american sa faca totul pentru inchiderea centrului militar de detentie de la Guantanamo, potrivit unei scrisori publicate de organizatia Human Rights First.

Salutand dorinta lui Barack Obama de a inchide centrul militar de detentie din enclava din Cuba, fostii ofiteri amintesc ca "Guantanamo nu serveste intereselor Americii" si "va continua sa submineze securitatea tarii" atat timp cat nu va fi inchis.

Printre semnatari figureaza fostul comandant al puscasilor marini, generalul Charles Krulak, fostul sef al Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Merrill McPeak, sau fostul comandant al fortelor americane in Orientul Mijlociu si Asia de Sud (CENTCOM), generalul Joseph Hoar.

Cei 31 de generali si amirali au asistat in urma cu cinci ani, in Biroul Oval, la semnarea de catre Barack Obama a primelor decrete de inchidere a inchisorii de la Guantanamo si de condamnare a torturii, scrie MEDIAFAX.

Aproximativ 155 de detinuti dintre cei 779 trimisi initial la Guantanamo raman incarcerati in enclava americana din Cuba, iar 76 dintre ei, printre care 55 de yemeniti, sunt considerati eliberabili.

In scrisoare, cei 31 de ofiteri isi exprima ingrijorarea fata de "falsa dezbatere care se prelungeste cu privire la utilizarea torturii de catre CIA". "Fosti oficiali CIA care au autorizat tortura continua sa o apere in carti si in filme", denunta ei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.