Jurnalul oficial ucrainean Golos Ukraini a publicat marti legile care inaspresc sanctiunile aplicabile manifestantilor, marcand intrarea in vigoare a acestor texte, a caror adoptare, saptamana trecuta, a provocat confruntari violente la Kiev.

Golos Ukraini (Vocea Ucrainei), jurnalul Parlamentului, a publicat, intre alte texte, inclusiv pe cele care inaspresc, cu pana la cinci ani de inchisoare, potentiale sanctiuni aplicabile manifestantilor, care au instalat, de doua luni, o tabara si baricade in centrul Kievului si ocupa cladiri oficiale.

Majoritatea legilor vizate intra in vigoare in seara zilei in care au fost publicate, in acest caz miercuri la ora locala 0.00 (0.00, ora Romaniei).

Statele Unite si UE si-au exprimat din nou ingrijorarea, luni, fata de violentele din Ucraina, afirmand ca de vina sunt autoritatile ucrainene, din cauza adoptarii acestor legi considerate "represive", scrie MEDIAFAX.

Presedintele Viktor Ianukovici a declarat luni seara ca nu poate tolera ca manifestatiile sa se transforme in "tulburari in masa". Parchetul General a afirmat ca infruntarile violente din ultimele doua zile constituie o "crima impotriva statului".

Presedintele ucrainean - caruia manifestantii ii reproseaza faptul ca si-a schimbat pozitia, in noiembrie, renuntand sa semneze un acord de asociere cu UE in schimbul unei apropieri de Rusia - a promulgat aceste texte vineri seara, in pofida unor avertismente din partea europenilor si americanilor, care au amenintat cu sanctiuni.

Adoptarea acestor legi a antrenat o intensificare a mobilizarii opozitiei. Aproximativ 200.000 de persoane s-au reunit duminica, in centrul Kievului, la o manifestatie care a degenrat in confruntari violente cu fortele de ordine, in cursul carora s-a aruncat cu cocteiluri Molotov, ca raspuns la utilizarea gloantelor de cauciuc.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.