Presedintele sirian Bashar al-Assad a anuntat, intr-un interviu exclusiv acordat Agence France Presse, ca exista "sanse puternice" sa candideze pentru un nou mandat, in iunie, si a exclus faptul ca va incredinta conducerea unui viitor guvern vreunui opozant.

Intr-un interviu realizat duminica la Palatul Poporului de la Damasc, al-Assad a avertizat ca razboiul pe care il poarta impotriva rebelilor va fi lung, in contextul in care Conferinta internationala Geneva II, care va fi lansata miercuri in Elvetia urmareste sa deschida calea unei iesiri politice din conflict, care s-a soldat cu peste 130.000 de morti incepand din martie 2011.

"Consider ca nimic nu ma impiedica sa candidez (...), iar daca opinia (publica) doreste acest lucru nu voi ezita o secunda sa o fac. Pe scurt, se poate spune ca exista sanse puternice sa candidez", a declarat al-Assad, zambind si relaxat.

Al-Assad, in varsta de 48 de ani, aflat la putere incepand din iulie 2000, l-a inlocuit in functie pe tatal sau, Hafez al-Assad, decedat in iunie 2000, care a condus tara timp de 30 de ani, scrie MEDIAFAX.

Intrebat ce parere are despre opozitie, presedintele sirian i-a negat orice reprezentativitate, apreciind ca este "fabricata" de catre servicii de informatii straine.

"Vin la frontiere timp de o jumatate de ora, dupa care o rup la fuga. Cum pot, atunci, sa devina membri ai Guvernului? Poate, un ministru, sa-si exercite functia din exteriorul (tarii)? Asemenea idei sunt total nerealiste, le putem considera o gluma", a declarat al-Assad, care urmeaza sa trimita o delegatie sa participe la Conferinta din Elvetia.

In contextul in care luptele continua, presedintele sirian a afirmat ca armata sa a inregistrat progrese impotriva insurgentilor, pe care ii catalogheaza drept "teroristi".

"Putem spune ca inregistram progrese in lupta impotriva terorismului, dar acest lucru nu inseamna ca victoria este iminenta", a recunoscut el. "Acest tip de lupta este complicat, nu este usor si necesita mult timp", a adaugat el, avertizand ca "daca Siria pierde batalia, haosul se va instala in tot orientul Mijlociu".

Citeste si:
VIDEO Laura Codruţa Kovesi, întrebată dacă va candida la prezidenţiale
 VIDEO Laura Codruţa Kovesi,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.