Premierul turc Recep Tayyip Erdogan s-a declarat, marti, dispus sa retraga, cu unele conditii, proiectul sau de lege foarte controversat care urmareste sa consolideze controlul politic asupra magistratilor, in plin scandal de coruptie ce vizeaza Guvernul sau.

"Daca opozitia accepta schimbarile constitutionale pe aceasta tema, atunci noi ne vom abandona propunerea", a declarat Erdogan in fata deputatilor Partidului Justitiei si Dezvoltarii (AKP), la o zi dupa o intrevedere cu seful statului, Abdullah Gül pe acest subiect.

Prezentat vineri in fata unei comisii parlamentare a Parlamentului, acest proiect legislativ vizeaza in special sa reformeze Consiliul Suprem al judecatorilor si magistratilor (HSKY) pentru a lasa ministrului Justitiei ultimul cuvant in privinta nominalizarii magistratilor.

Acest text a provocat furia opozitiei, de la baroul turc la numerosi magistrati, care il considera contrar Constitutiei si destinat exclusiv innabusirii anchetei anticoruptie care ameninta regimul, scrie MEDIAFAX.

In discursul sau saptamanal in fata deputatilor AKP, marti, Erdogan a calificat inca o data ancheta justitiei drept "o inscenare murdara" si "tentativa de linsaj orchestrata din interior si din exterior impotriva tarii" sale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.