Fetita afgana care a fost descoperita purtand o vesta cu explozibili a declarat ca tatal si fratele ei au obligat-o sa atace un punct de control al politiei din provincia Helmand si refuza sa se intoarca in familia sa, relateaza BBC News Online.

Fetita, cunoscuta sub numele de Spozhmai, a declarat ca fratele si tatal ei au batut-o si i-au ordonat sa imbrace vesta de sinucigas. Ea a fost luata in custodie in capitala provinciala Lashkar Gah, dupa ce un soldat afgan a vazut-o in timp ce purta vesta, luni.

Fetita, in varsta de aproximativ zece ani, i-a cerut presedintelui afgan Hamid Karzai sa ii gaseasca un nou loc in care sa stea. "Nu ma voi intoarce acolo. Allah nu m-a facut ca sa devin un atacator sinucigas. Ii cer presedintelui sa ma duca intr-un loc bun".

Potrivit MEDIAFAX, o purtatoare de cuvant a presedintiei a declarat ca ea va fi incredintata rudelor sale doar daca liderii tribali ii garanteaza siguranta.

Presedintele a condamnat talibanii pentru acest incident, dar gruparea a negat orice implicare.

Fetita ar fi sora unui proeminent comandant taliban, despre care politia sustine ca a incurajat-o sa comita atacul.

Ea a declarat pentru BBC ca era inspaimantata dar ca fratele ei i-a promis ca doar tintele sale vor muri. Ea a adaugat ca tatal ei i-a ordonat sa se intoarca acasa, dar ea a refuzat sa se supuna. "I-am spus: «Nu, mai degraba ma voi sinucide decat sa merg la voi", a declarat ea. "Se va intampla din nou acelasi lucru. Mi-au spus inainte: Daca nu o faci de data asta, te vom pune sa o faci din nou", a adaugat ea.

Fetita a declarat ca nu i s-a permis sa invete sa citeasca si sa scrie. "Faceam totul in casa, gateam, faceam curatenie si ei ma tratau rau, ca pe o sclava", a declarat Spozhmai.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.