International15 Ianuarie 2014

Lectura de un minut

Franta a expulzat in 2013 aproape 20.000 de romi din taberele lor, de doua ori mai mult decat in 2012, arata un raport prezentat marti de Liga pentru Drepturile Omului si Centrul european pentru drepturile romilor.

Potrivit studiului, in 2013 autoritatile au desfiintat 165 de tabere din cele 400 inregistrate in Franta, expulzand 19.380 de persoane, fata de 9.404 in 2012, cand au fost desfiintate 97 de tabere, si 8.455 in 2011.

In plus, au avut loc 22 de evacuari in urma unor incendii, fiind afectate 2.157 de persoane. Aproximativ 17.000 de romi, in principal din Romania sau Bulgaria, traiesc in tabere ilegale, potrivit statisticilor oficiale.

Numarul expulzarilor este ridicat deoarece unele persoane au fost stramutate in mai multe randuri, scrie MEDIAFAX.

"Evacuarile fortate sunt expresia politicii de respingere a romilor, care "a luat amploare" in timpul guvernarii de stanga, spun autorii raportului. "Autoritatile doresc un singur lucru: revenirea lor in tarile de origine", mai afirma autorii raportului.

Citeste si:
Tarom suspendă TOATE zborurile interne. Când ar putea fi reluate
Tarom suspendă TOATE...

E subliniaza insa ca "aceasta politica nu este justificata, este costisitoare si inutila", deoarece nu-i poate impiedica pe romi sa revina in Franta. In anumite cazuri, familiile se reinstaleaza chiar intr-o tabara desfiintata, a subliniat pentru AFP unul dintre autorii studiului, Philippe Goossens, care a dat exemplu o tabara din apropiere de Porte de la Chapelle, un cartier situat la nord de Paris.

Ministrul de interne, Manuel Valls, a aparat frecvent politica Guvernului de desfiintare a taberelor, motivand ca, in opinia sa, "romii au vocatia sa revina in Romania sau in Bulgaria".Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.