Aproximativ 53 de milioane de egipteni au inceput sa voteze marti si se vor prezenta si miercuri la urne, in cadrul unui referendum privind adoptarea unei noi Constitutii, un scrutin care pare sa se transforme intr-un adevarat plebiscit pentru comandantul armatei.

Generalul Abdel Fattah el-Sisi, vicepremier, ministru al Apararii, comandant-sef al armatei, cel mai puternic om din cea mai populata tara a lumii arabe, a anuntat cu trei zile inaintea scrutinului ca va candida in alegerile prezidentiale prevazute in 2014, daca "poporul (i-)o cere" si daca armata, care l-a demis la inceputul lui iulie pe fostul presedinte islamist Mohamed Morsi, ii sustine candidatura.

El-Sisi a facut aceasta declaratie sambata, dupa ce i-a indemnat pe egipteni sa se prezinte "masiv" la urne si sa voteze "da" pentru noua Constitutie. Aceasta a fost redactata de catre o comisie ai carei membri au fost nominalizati de catre Guvernul interimar pe care generalul l-a creat pe 3 iulie, dupa ce a anuntat destituirea si arestarea lui Morsi, primul presedinte civil si singurul ales vreodata in mod democratic in Egipt, scrie MEDIAFAX.

De atunci, sustinuta de o larga majoritate a opiniei publice, puterea, condusa de facto de catre armata, ii reprima implacabil, inclusiv sangeros, pe sustinatorii lui Morsi, miscarea islamista Fratii Musulmani, din care acesta provine.

Confreria a fost practic decimata in cursul unor manifestatii organizate in ultimele luni, numerosi membri si lideri ai acesteia fiind incarcerati. Insa ea indeamna la boicotarea referendumului, iar un numar redus dintre membrii miscarii continua sa protesteze zilnic in strada. Peste 1.000 de manifestanti au fost ucisi de la destituirea lui Morsi.

Atentatele s-au multiplicat, inclusiv la Cairo, fiind revendicate de catre miscari jihadiste aliate cu Al-Qaida, insa Guvernul acuza miscarea Fratii Musulmani ca se afla la originea atentatelor si a decretat confreria "organizatie terorista".

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.