Retorica impotriva imigratiei, care a dominat presa si discursul politic britanice in ultimele luni, par sa fi facut "valuri" in Romania, tineri studenti din Bucuresti afirmand ca nu vor merge niciodata sa munceasca in aceasta tara, relateaza Financial Times (FT) in editia electronica.

"Nu dupa toate lucrurile urate pe care presa si politicienii britanici le spun despre noi", a declarat Monica Andreea, o studenta in anul intai la Drept, la Universitatea Bucuresti. "Mi-ar placea sa stau aici, dar daca ma hotarasc vreodata sa plec, m-as duce mai degraba in Germania. Economia lor este mai puternica si nu sunt rasisti ca englezii", a adaugat ea.

Potrivit publicatiei, opiniile tinerei nu sunt neobisnuite, in contextul in care acuzatiile politicienilor britanici, potrivit carora romanii planuiesc sa "jefuiasca" sistemul britanic al bunastarii dupa anularea la 1 ianuarie restrictiilor care le-au fost impuse, s-au inflamat.

O estimare a numarului de romani si bulgari care ar putea emigra in Marea Britanie este practic imposibila, insa liderul formatiunii xenofobe si antieuropene UKIP Nigel Farage sustine ca ar fi vorba despre un milion, un numar exagerat in opinia agentiilor de recrutare, sociologilor si unor oficiali guvernamentali romani, scrie MEDIAFAX.

Financial Times scrie ca asemenea opinii sunt sustinute cu dovezi statistice pe care publicatia le-a obtinut, potrivit carora migratia neta din Romania se stabilizeaza. Atunci cand tara a aderat la UE in 2007, un numar-record de 558.074 de romani au plecat in strainatate si doar 100.268 s-au intors acasa. Insa, de atunci, imigratia a scazut.

In 2012, numarul total de romani care au emigrat a fost de 170.186, cel mai scazut din ultimii aproape zece ani, iar un numar-record de 176.266 de persoane au decis sa revina in tara, precizeaza publicatia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.