Iranul nu va fi invitat la conferinta de pace pe tema Siriei programata sa inceapa pe 22 ianuarie in Elvetia, anunta un oficial de rang inalt din cadrul Departamentului de Stat american, citat de site-ul ziarului The New York Times.

"Nu, Iranul nu va participa", a declarat oficialul american, care a preferat sa pastreze anonimatul, transmite MEDIAFAX.

Statele Unite acuza Iranul ca trimite armament regimului Bashar al-Assad prin intermediul unitatilor paralimitare Quds. In plus, Occidentul a cerut Teheranului sa faca demersuri asupra Damascului pentru incetarea ostilitatilor.

Secretarul general al Natiunilor Unite, John Kerry, a trimis la inceputul saptamanii primele invitatii la conferinta internationala de pace pe tema Siriei, programata sa inceapa la Geneva pe 22 ianuarie, dar Iranul nu figureaza printre invitati. Un purtator de cuvant al ONU a explicat ca inca nu s-a stabilit daca Iranul, un aliat al regimului Bashar al-Assad, va fi invitat la conferinta de pace Geneva II.

Secretarul de Stat american, John Kerry, si ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se vor intalni pe 13 ianuarie si vor discuta despre oportunitatea participarii Iranului la conferinta de pace de la Geneva.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si confruntari intre grupuri insurgente afiliate opozitiei si serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilantul violentelor este, potrivit diverselor estimari, intre 100.000 si 120.000 de morti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.