Presedintele iranian Hassan Rohani a declarat joi ca reuniunea Geneva II pe tema Siriei va fi un esec daca Iranul, principalul aliat regional al Damascului, nu va participa, a anuntat presa iraniana.

Statele Unite si Rusia, aflate la originea conferintei care se va deschide la 22 ianuarie, in Elvetia, urmeaza sa discute luni pe tema unei eventuale participari a Iranului, refuzata de Washington.

"O reuniune transregionala la care actorii influenti nu participa nu va fi in masura sa conduca la solutionarea crizei siriene", a declarat Rohani in cursul unei conversatii telefonice cu presedintele rus Vladimir Putin, potrivit agentiei Isna.

"Din acest motiv conferinta Geneva II a esuat chiar de la inceput", a adaugat el, catalogand initiativa ruso-americana drept un "spectacol de negociere". Aproximativ 30 de participanti au fost invitati la conferinta de pace Geneva II, amanata deja in repetate randuri si menita sa reuneasca la aceeasi masa reprezentanti ai regimului si opozitiei siriene pentru a pune capat conflictului din Siria.

Insa Iranul, un sustinator activ al presedintelui sirian Bashar al-Assad, nu se afla pe lista. Secretarul general al ONU doreste sa invite Teheranul, la fel ca si Rusia, principalul aliat al Damascului, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite au propus pentru moment un rol de subaltern, respins de Iran luni.

Potrivit agentiei Isna, Putin a reafirmat in cursul discutiei telefonice sprijinul Moscovei si si-a exprima speranta ca ii va convinge pe "aliati (...) ca Iranul, in calitate de actor-cheie, trebuie sa fie prezent la negocieri".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.