Presedintele rus Vladimir Putin a abordat intr-o conversatie telefonica, pe care a purtat-o joi, cu omologul sau iranian Hassan Rohani subiectele punerii in aplicare a acordului in domeniul nuclear dintre Teheran si marile puteri si crizei siriene, a anuntat Kremlinul.

Cei doi lideri au "discutat despre probleme internationale actuale, inclusiv situatia din Siria si contextul pregatirilor conferintei Geneva II, si (despre) aplicarea acordurilor cu privire la programul nuclear iranian", a precizat presedintia rusa intr-un comunicat, fara sa ofere alte detalii.

Aceasta conversatie a avut loc in ziua in care reprezentanti ai Iranului si Uniunii Europene (UE) se afla la Geneva pentru a finaliza negocieri cu privire la aplicarea acordului intermediar referitor la programul nuclear controversat al Teheranului.

Acest acord, incheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, intre Iran si Grupul "5+1" (cei cinci membri permanenti ai Consilului de Securitate al ONU si Germania) este considerat un progres diplomatic major. El prevede limitarea imbogatirii uraniului in Iran pe o perioada de sase luni, in cursul carora nu vor fi adoptate noi sanctiuni, scrie MEDIAFAX.

Iranul este suspectat, in pofida faptului ca neaga acest lucru, ca urmareste sa se doteze cu arma atomica, sub acoperirea programului nuclear civil. In privinta crizei siriene, iranul nu figureaza pe lista invitatiilor trimise de catre secretarul general al ONU Ban Ki-moon la Conferinta internationala de pace privind Siria, care urmeaza sa fie deschisa pe 22 ianuarie in Elvetia.

Ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier s-a pronuntat miercuri in favoarea unei participari a Iranului la aceasta conferinta, cunoscuta sub numele de Geneva II, la care se va discuta despre un proces de tranzitie politica in Siria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.