Vicepresedintele american Joe Biden a discutat telefonic, miercuri, cu premierul irakian Nuri al-Maliki, pentru a doua oara intr-o saptamana, semn al presiunii crescande pe care americanii o fac asupra sefului Guvernului de la Bagdad, in urma confruntarilor care zguduie Irakul.

Combatantii din gruparea Statul Islamic in Irak si Levant, care are legaturi cu Al-Qaida, si membri triburilor ostile guvernului au preluat in ultimele zile controlul la Fallujah, oras din provincia majoritar sunnita Al-Anbar, situata la frontiera cu Siria.

Joe Biden i-a cerut premierului Maliki "sa continue eforturile guvernului pentru cooperarea cu liderii nationali, tribali si locali", potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney, a asigurat ca Washingtonul l-a indemnat pe Maliki, siit, sa depuna eforturi pentru reconcilierea politica si, de asemenea, sa lanseze operatiuni militare pentru alungarea insurgentilor care au legaturi cu Al-Qaida din Fallujah si Ramadi, orase situate in provincia al-Anbar, unde trupele americane au desfasurat, in urma cu zece an, cele mai sangeroase lupte din conflictul irakian, scrie MEDIAFAX.

In acest context, presedintele Barack Obama a fost criticat de adversarii politici pentru ca nu a semnat cu premierul Nuri al-Maliki un acord pentru mentinerea soldatilor americani in Irak dupa retragerea trupelor, la sfarsitul lui 2011.

Critici l-au vizat si pe premierul Nuri al-Malik pentru ca nu a ajuns la o intelegere cu comunitatea sunnita din Irak, unde disputele intre comunitati au lasat un gol umplut de grupari precum SIIL. "Premierul Maliki l-a informat pe vicepresedintele american in legatura cu noile elemente privind situatia din provincia al-Anbar, printre care si o serie de initiative politice la nivel local si national", mai arata comunicatul Casei Albe. Joe Biden a salutat, de asemenea, angajamentul lui Maliki de a mentine data organizarii alegerilor la sfarsitul lui aprilie, in pofida intensificarii violentelor in regiunea al-Anbar si in mai multe orase din tara.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Statele Unite au anuntat luni ca vor intensifica demersurile in vederea livrarii de rachete si drone de supraveghere in Irak, pentru a ajuta Guvernul sa combata insurgentii care au legaturi cu Al-Qaida. Secretarul de stat John Kerry a reafirmat, de asemenea, ca Washingtonul nu are in vedere sa trimita din nou trupe pentru sustinerea Guvernului irakian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.