Regele Juan Carlos nu se grabea sa recupereze Gibraltarul in 1983, de teama de a nu trezi revendicarile Marocului privind enclavele spaniole Ceuta si Melilla, potrivit unor documente oficiale declasificate marti la Londra.

Printre documentele confidentiale consultate de AFP se afla o telegrama trimisa de ambasadorul britanic la Madrid, Richard Parsons, guvernului condus de Margaret Thatcher.

Diplomatul relateaza in acest document o intilnire la Palat, datata 7 septembrie 1983.

"Cu sinceritatea sa obisnuita, regele a adaugat ca, in orice caz, Spania nu doreste sa recupereze Gibraltarul in viitorul apropiat. Iar daca aceasta ar avea loc, regele marocan Hassan ar prezenta imediat revendicarea marocana asupra Ceuta si Melilla", scria diplomatul.

Intalnirea a avut loc in momentul in care guvernul socialist condus de Felipe Gonzales negocia aderarea Spaniei la Uniunea Europeana. Marea Britanie a pus atunci conditii privind abandonarea restrictiilor aplicate de spanioli in vederea accesului la Gibraltar, scrie MEDIAFAX.

Diferendul vechi de trei secole intre Marea Britanie si Spania privind Gibraltarul, teritoriu de 6,8 kilometri patrati situat in sudul Peninsulei Iberica si cu 30.000 de locuitori, a provocat in vara anului trecut noi dispute diplomatice intre Londra si Madrid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.