Agentia americana de informatii NSA este foarte aproape sa creeze un "computer cuantic", capabil sa decripteze aproape orice codificare, potrivit editiei de joi a ziarului The Washington Post, care citeaza documente divulgate de catre fostul consultant Edward Snowden.

Potrivit acestor documente, calculatorul la care lucreaza NSA ii va permite sa sparga codurile informatice care protejeaza secrete bancare, medicale, informatii guvernamentale sau din lumea afacerilor.

Giganti informatici ca IBM urmaresc de mult obiectivul de a crea "computere cuantice", care sa permita exploatarea puterii atomilor si moleculelor, sporind astfel in mod considerabil rapiditatea si securitatea computerelor.

Insa unii experti considera putin probabil ca Agentia Nationala americana pentru Securitate sa fie pe punctul de a crea o asemenea "masina", fara ca membrii comunitatii stiintifice sa fie la curent cu acest lucru.

"Pare putin probabil ca NSA sa fie atat de avansata in comparatie cu companiile civile, fara ca cineva sa stie acest lucru", noteaza in The Washington Post Scott Aaronson, de la MIT. NSA nu a raspuns unei solicitari AFP pe aceasta tema.

Potrivit documentelor obtinute de cotidian, NSA lucreaza la acest proiect in camere speciale, numite "custi Faraday", care protejeaza de o poluare electromagnetica provenind din exterior, scrie MEDIAFAX.

Cu puterea potentiala a computerelor cuantice, aceste masini inovatoare ar fi capabile sa descifreze orice cod utilizat in prezent la protejarea activitatilor online, indiferent ca este vorba despre banci sau mesageria electronica.

Snowden dezvaluie de mai multe luni amploarea programului american de spionaj in toate directiile, vizand intre altele o serie de tari europene, institutii UE sau sistemul intern de videoconferinte al ONU, si in principal rolul NSA.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.