Statele Unite si-au exprimat joi "preocuparea puternica fata de multiplicarea cazurilor de violenta si a intimidarii militantilor si jurnalistilor" care participa sau relateaza despre miscarea de contestare proeuropeana din Ucraina.

"Agresarea jurnalistei Tetiana Ceornovol este deosebit de ingrijoratoare", a precizat Jennifer Psaki, purtatoarea de cuvant a Departamentului de Stat intr-un comunicat.

Tetiana Ceornovol, jurnalista la Ukrainska Pravda care a scris articole foarte critice despre presedintele Viktor Ianukovici si care este de asemenea in prima linie a contestarii proeuropene, a fost batuta cu salbaticie in noaptea de marti spre miercuri. Ea a fost agresata dupa ce a facut o fotografie a unei case de campanie a ministrului de Interne, acuzat de opozitie ca este responsabil pentru reprimarea unei manifestatii studentesti la 30 noiembrie, scrie MEDIAFAX.

Agresarea acesteia a provocat revolta in Ucraina iar opozitia a facut apel la o noua adunare duminica in centrul Kievului, pentru sustinerea tinerei, dupa manifestatiile de amploare din ultimele patru duminici.

"Facem apel catre guvernul ucrainean sa isi respecte angajamentele luate in fata OSCE (Organizatia pentru securitate si cooperare in Europa, n.r.) si sa asigure respectarea Drepturilor Omului, printre care libertatile fundamentale de expresie si de adunare", a continuat Psaki.

"Cerem ferm guvernului ucrainean sa trimita un mesaj indicand clar ca violenta impotriva celor care critica guvernul si a celor care lucreaza la formarea unei Ucraine moderne, democratice si prospere, nu va fi tolerata", a adaugat ea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.