Fumatul pasiv nu poate fi asociat in mod direct cu dezvoltarea cancerului pulmonar, potrivit rezultatelor celui mai mare studiu realizat pe aceasta tema in Statele Unite ale Americii, pe parcursul a zece ani si jumatate.

Cercetatorii de la Universitatea din Stanford spun ca studiile lor se alatura unor serii de dovezi care arata ca, in timp ce fumatul tigarilor influenteaza dezvoltarea cancerului, fumatul pasiv nu are nicio legatura cu aceasta boala.

Astfel, cel mai mare studiu realizat in Statele Unite ale Americii, in care au fost implicate mai mult de 76.000 de femei, nu a gasit nicio legatura intre aceasta maladie si fumatul pasiv.

Doar oamenii care traiesc in aceeasi casa cu un fumator peste 30 de ani ar putea fi predispusi la a dezvolta cancer pulmonar, au spus cercetatorii, scrie MEDIAFAX.

"Faptul ca fumatul pasiv nu este asociat cu dezvoltarea cancerului la plamani arata nevoia de a gasi alti factori de risc pentru aceasta boala la nefumatori", spune Ange Wang, student la medicina la Universitatea din Stanford, care a prezentat studiul la intalnirea American Society of Clinical Oncology din Chicago.

Cercetatorii au analizat informatiile de la 76.304 de participanti, urmarind expunerea la fumul de tigara in copilarie, in locuinta de adult si la locul de munca.

Dintre persoanele studiate, 901 au dezvoltat cancer pulmonar in decursul a 10 ani si jumatate de observatie.

Studiul, publicat in Journal of the National Cancer Institute, arata ca incidenta cancerului pulmonar a fost de 13 ori mai mare la fumatorii activi si de patru ori mai mare in cazul fostilor fumatori, decat in cazul celor care nu au fumat niciodata tigari.

De asemenea, riscul dezvoltarii acestei boli, atat pentru fumatorii activi, cat si pentru fostii fumatori depinde de nivelul de expunere.

Cu toate acestea, in randul femeilor care nu au fumat niciodata si cele care au fumat pasiv nu a fost evidentiata nicio statistica "semnificativa" in ceea ce priveste riscul de cancer pulmonar.

Citeste si:
Tutunul încălzit și rezoluțiile de la început de an
Tutunul încălzit și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.