Cuvintele incrucisate, un joc apreciat in lumea intreaga, implinesc in luna decembrie 100 de ani de existenta, informeaza site-ul publicatiei franceze Le Nouvel Observateur.

Pe 21 decembrie 1913, un violonist american a publicat prima grila de cuvinte incrucisate. De atunci, acest joc a cunoscut un veritabil triumf in lumea intreaga. Motivele succesului deosebit pe care l-au avut cuvintele incrucisate in ultimul secol sunt analizate in acest articol aparut pe site-ul nouvelobs.com.

Istoric - Avand ideea de a include casute negre intr-un patrat, un violonist american de origine britanic, Arthur Wynne, poate fi considerat ca fiind adevaratul inventator al cuvintelor incrucisate. El a propus prima lui grila in Germania, fara a avea insa succes. Pe 21 decembrie 1913, Arthur Wynne a publicat-o in ziarul american New York World (in suplimentul acestuia, intitulat Fun), insa fara acele patrate negre, pe care le-a introdus mai tarziu. Succesul a venit imediat. La inceput, in Anglia (Morley Adams, in 1924, in Sunday Express - unde a infiintat prima agentie de cuvinte incrucisate), apoi in Franta, in acelasi an (pe prima pagina a ziarului Dimanche-Illustré, apoi in alte publicatii, precum Le Gaulois si l'Excelsior). Tristan Bernard a consolidat succesul jocului, introducand mici desene in grilele sale, sub forma unor casute negre. Cand contineau prea multe indicii, grilele sale erau insotite de explicatii, scrie MEDIAFAX.

Recorduri - Cotidianul francez Le Nouvel Observateur a publicat in 1989 o grila 7x7 (7 randuri si 7 coloane) fara nicio casuta neagra. In 2010, Claude Coutanceau a creat o grila de 9x9 fara nicio casuta neagra si fara niciun cuvant care sa se repete. Revista l'Impossible a publicat o grila 8x8 fara nicio casuta neagra, creata de Jean-Jacques Salgon. In 1997, Didier Clerc si Pierre-Claude Singer au construit o grila de 160.000 de patrate si 50.139 de cuvinte, care a fost inclusa in Cartea Recordurilor Guinness.

Misterul casutelor negre - In timp ce scoala anglosaxona dispune de numeroase casute negre in pozitii simetrice, scoala franceza le plaseaza acolo unde este nevoie, incercand sa limiteze numarul acestora. Cu cat grilele sunt mai dificile, cu atat este nevoie de mai putine casute negre, pentru a permite cat mai multe cuvinte incrucisate. In ziare, unde grilele se adreseaza unui cititor grabit, chestiunea gradului de dificultate nu poate fi pusa.

Citeste si:
Cum își câștigă existența Tj Miles de la Survivor România: „Mă poți...
Cum își câștigă existența Tj...

Nopti fara somn - Cosmarul oricarui pasionat de cuvinte incrucisate - cuvintele din doua litere, care apar mult prea des. Unele dintre aceste persoane spun ca dispun de peste 400 de definitii pentru aceste cuvinte scurte, insa cel mai mare cosmar al lor este "definitia care nu vine", cuvantul negasit din cauza caruia linia ramane alba. De mult ori definitia le vine in minte dimineata, dupa o noapte aproape alba, dupa ce subconstientul si-a facut treaba.

Spionaj - Cu putin timp inainte de Debarcarea din 1944, cateva grile aparute in Daily Telegraph contineau anumite coduri care trebuiau sa fie secrete - Utah, Omaha, Neptun, Mulberry, Overlord, Juno, Gold, Sword - care au creat panica in randul militarilor din trupele Aliatilor. Grilele de cuvinte incrucisate au inceput sa fie astfel considerate niste cutii postale ale spionilor. Autorul lor, Leonard Dawe, a fost anchetat si arestat. Leonard Dawe era un profesor sever, cu o moralitate rigida, cunoscut pentru talentul sau de fotbalist si criticat adeseori pentru faptul ca juca meciuri de fotbal pastrandu-si ochelarii pe nas. A fost acuzat ca a publicat intr-o grila codul secret "Dieppe" (sub definitia "Port francez"), cu doar cateva zile inainte de raidul Aliatilor in acest oras francez (un adevarat dezastru militar). Profesorul britanic a explicat ca grilele sale erau prea vechi pentru ca el sa fi putut sa cunoasca numele de cod date plajelor pe care au debarcat Aliatii si a fost apoi eliberat. In 1984, Ronald French a dezvaluit ca in epoca era elevul lui Leonard Dawe si ca el a fost acela care i-a sugerat profesorului sau sa introduca in grile acele cuvinte, pe care le auzise pronuntate de soldatii britanici. "Spionul" avea pe atunci varsta de 14 ani.

Citeste si:
Le-ai putea face? Obiecte IMPRESIONANTE realizate din piese LEGO
Le-ai putea face? Obiecte...

Pompei, prima grila - Primele cuvinte incrucisate apar pe un zid din orasul antic Pompei. Este vorba de un patrat magic, ale carui cuvinte se citesc in toate directiile: de la dreapta la stanga, de la stanga la dreapta, de sus in jos, de jos in sus. Sensul lor nu se schimba, intrucat ordinea cuvintelor conteaza prea putin in latina. Sensul aproximativ al acestei fraze este urmatorul: "Muncitorul Arepo foloseste rotile ca forma de munca".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.