Landul german Bavaria, care detine drepturile asupra volumului "Mein Kampf", a anuntat, miercuri, ca va renunta la tiparirea unei noi editii critice a cartii care urmeaza sa intre in domeniul public la sfarsitul anului 2015.

Landul Bavaria, situat in sudul Germaniei, detine drepturile de publicare si a interzis retiparirea sub orice forma a cartii autobiografice scrise de Hitler in inchisoare, intre anii 1923 - 1924, dupa puciul esuat de la München.

In 2015, cand se implinesc 70 de ani de la moartea lui Adolf Hitler, landul Bavaria planuise sa publice o noua editie, cu comentarii critice, pregatita de Institutul de Istorie Contemporana din München.

Pe de alta parte, insa, "numeroase conversatii cu victimele Holocaustului si cu familiile acestora ne-au aratat ca retiparirea sub orice forma a acestor scrieri condamnabile vor cauza o enorma suferinta", a afirmat ministrul Stiintei, cercetarii si artei din Bavaria, Ludwig Spaenle, scrie MEDIAFAX.

Prin urmare, Guvernul landului Bavaria a decis, marti, in timpul sedintei de cabinet, sa renunte la publicarea editiei critice a "Mein Kampf" aflata in pregatire la Institutul de Istorie Contemporana din München, la doi ani dupa incredintarea proiectului.

Intr-o declaratie publicata pe site-ul Guvernului bavarez, Ludwig Spaenle a afirmat ca landul Bavaria va lua masuri legale impotriva oricui incearca sa publice chiar si cateva fragmente din "Mein Kampf".

Landul bavarez a investit aproximativ 500.000 de euro in pregatirea editiei critice, conform unor reprezentanti ai Institutului din München, citati in presa din Germania, care adauga faptul ca istoricii vor continua sa lucreze la acest proiect.

Comunitatea evreiasca din Germania a salutat decizia abandonarii proiectului de retiparire a cartii.

"Tentativa regretabila a lui Hitler este marcata de ura si dispret fata de omenire", a declarat Charlotte Knobloch, un fost lider al Consiliului central al evreilor din Germania.

Adolf Hitler a scris "Mein Kampf", formata din doua volume, in timpul detentiei din inchisoarea din Landsberg am Lech, in Bavaria, unde a fost inchis dupa puciul esuat din München (1923).

Citeste si:
Porcul Putin de la o grădină Zoo din Bavaria a fost ”rebotezat”
Porcul Putin de la o grădină...

Cartea "Mein Kampf" nu este interzisa de legea germana. Insa Ministerul bavarez al culturii vegheaza cu strictete ca acest volum sa nu fie reeditat, pentru a evita eventuala lui exploatare de catre gruparile neonaziste.

Volumul "Mein Kampf" este, in schimb, autorizat in Statele Unite ale Americii si in Marea Britanie, in numele libertatii de exprimare, si face parte din lecturile care l-au inspirat pe Anders Behring Breivik, autorul crimelor din 22 iulie 2012 din Norvegia.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.