Noul plan de securitate prezentat de secretarul de Stat american John Kerry privind crearea statului palestinian prevede mentinerea prezentei militare israeliene in Valea Iordanului timp de cel putin zece ani, relateaza ziarul palestinian Al Ayyam, citat de publicatia israeliana Haaretz.

Potrivit unui oficial palestinian de rang inalt care a preferat sa mentina anonimatul, in perioada tranzitorie de zece ani serviciile de securitate palestiniene ar urma sa fie antrenate pentru a prelua atributiile in materie de securitate in Cisiordania. De asemenea, planul prezentat de Kerry include o prezenta militara israeliana la frontiera dintre Iordania si viitorul stat palestinian.

Palestinienii contesta prevederile planului prezentat de secretarul de Stat al SUA, potrivit Haaretz.

Un oficial palestinian de rang inalt, Yasser Abed Rabbo, a declarat luni ca Statele Unite indeamna Autoritatea Palestiniana sa accepte compromisuri in materie de securitate in negocierile de pace cu Israelul, pentru a reduce la tacere criticile israeliene privind acordul nuclear cu Iranul, scrie mediafax.

Seful diplomatiei americane le-a prezentat ambelor parti propuneri pentru configurarea dispozitivului de securitate in Cisiordania dupa eventuala creare a unui stat palestinian. Israelul cere de mult Statelor Unite sa pastreze zonele din Cisiordania unde exista colonii evreiesti. Insa Abed Rabbo a declarat pentru postul Vocea Palestinei ca John Kerry a generat o criza in procesul de pace israelo-palestinian incercand sa "calmeze Israelul prin acceptarea solicitarilor de extindere a suvernitatii in Valea Iordanului sub pretextul securitatii".

"Statele Unite incearca astfel sa opreasca criticile Israelului fata de acordul nuclear cu Iranul", acuza oficialul palestinian.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.