Seful diplomatiei britanice, William Hague, a avertizat, vineri, ca Siria risca o "dezintegrare" totala daca nu se gaseste o rezolvare in 2014, in deschiderea unui forum international la Manama pe tema securitatii regionale, relateaza AFP.

"In cazul in care conflictul continua, Siria ar putea sa se dezintegreze si, cu un extremism in crestere, s-ar crea in inima Orientului Mijlociu un spatiu care scapa controlului oricarui Guvern", a declarat el, cerand sa se faca din 2014 anul rezolvarii conflictului care devasteaza tara de aproape trei ani.

Potrivit MEDIAFAX, Hague s-a exprimat intr-un discurs in deschiderea "Dialogului de la Manama", un forum pe teme de securitate regionala la care participa secretarul Apararii Chuck Hagel si numerosi oficiali din cadrul tarilor din Golf.

Subliniind "riscul crescut al terorismului", el a afirmat ca "vecinii Siriei vor fi in prima linie in cazul deteriorarii catastrofale a conflictului" dar ca acest lucru va constitui si o "amenintare potentiala pentru alte parti ale lumii, intre care Europa".

In opinia lui, o continuare a conflictului ar duce la o "criza umanitara de proportii imposibil de gestionat", cu un numar de refugiati care atinge "patru milioane de persoane, respectiv o cincime din populatia" Siriei.

William Hague a cerut puterii si opozitiei sa mearga la 22 ianuarie la conferinta Geneva II "pregatite pentru a face compromisuri".

"Sa pui capat conflictului va fi o sarcina extraordinar de dificila, care necesita ca partile sa decida ele insele ca au mai mult de castigat din negocieri decat din razboi", a declarat el.

Subliniind ca cele doua parti vor trebui sa se inteleaga asupra unui Guvern de tranzitie, el a reiterat ca ar fi de "neconceput ca Assad si asociatii sai apropiati sa joace vreun rol in viitorul Siriei".

Razboiul din Siria, declansat de o miscare de contestare populara reprimata de regim, s-a soldat cu peste 126.000 de morti, potrivit OSDO, si a determinat peste trei milioane de persoane sa fuga din tara.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.