Hans-Peter Friedrich, ministrul german de Interne, a declarat, joi, ca progresele realizate de Romania si Bulgaria nu sunt suficiente si nu este momentul ca cele doua tari sa intre in Schengen.

"Dupa parerea noastra, nu a sosit momentul sa fie eliminate controalele la granita pentru cele doua tari", a precizat Hans-Peter Friedrich, la Bruxelles, inainte de reuniunea Consiliului Justitie si Afaceri Interne.

Oficialul german a subliniat ca Romania si Bulgaria au facut "ceva progrese", dar acestea nu sunt "suficiente pentru a indeplini conditiile legale care ar permite primirea in spatiul Schengen", scrie MEDIAFAX.

"In prezent nu pot aprecia cand ar putea veni momentul" aderarii celor doua state, a mai spus Friedrich, intrebat daca poate avansa o data exacta pentru primirea Romaniei si Bulgariei in Schengen.

Ministrii de Interne discuta, in Consiliul JAI, despre "situatia la zi" a aplicarii dispozitiilor Schengen de catre Romania si Bulgaria, fiind exclus un vot privind aderarea celor doua tari, in conditiile in care exista state care se opun, a decis, miercuri, Comitetul Reprezentantilor Permanenti.

COREPER II (Comitetul Reprezentantilor Permanenti) a stabilit formula finala a discutiilor privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen la reuniunea Justitie si Afaceri Interne de joi. Astfel, s-a decis ca ministrii de interne sa discute despre "situatia la zi" a dosarului, formula ce exclude orice fel de decizie privind aderarea celor doua tari.

Potrivit unui comunicat al MAI, ministrul Radu Stroe va fi prezent la Consiliul JAI, unde participantii vor discuta despre "cadrul legislativ necesar aplicarii integrale a dispozitiilor acquis-ului Schengen pentru Romania si Bulgaria".

Surse din cadrul Presedintiei lituaniene au declarat, marti, ca "oficiali din Romania si Bulgaria au avut consultari cu state membre care, in mod traditional, s-au opus aderarii in trecut".

La solicitarea MEDIAFAX, Ambasada olandeza la Bucuresti a precizat ca pozitia Olandei fata de aderarea celor doua tari la Schengen nu s-a schimbat in ultimul timp.

Citeste si:
Prețul Daciei Spring, redus cu 10.000 de euro în Germania. Pornește...
Prețul Daciei Spring, redus...

"Nimic nu s-a schimbat in ceea ce priveste pozitia Olandei", a comunicat misiunea diplomatica, reamintind ca Guvernul de la Haga "va astepta raportul MCV inainte de a-si stabili, in stransa cooperare cu alte state membre, pozitia sa privind aderarea (Romaniei si Bulgariei) la Schengen".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.