O asociatie a producatorilor de cartofi prajiti din Belgia a lansat o campanie nationala pentru ca aceasta specialitate culinara sa fie inclusa in patrimoniul cultural imaterial UNESCO, informeaza lefigaro.fr.

Cu ocazia "Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia", eveniment care se va incheia pe 1 decembrie, Uniunea nationala a producatorilor de cartofi prajiti belgieni (L'Union nationale des frituristes belges/ UNAFRI) a decis sa se mobilizeze pentru ca aceasta specialitate culinara sa fie inclusa in patrimoniul cultural imaterial UNESCO, dupa modelul unor preparate din gastronomia franceza.

Cartofii prajiti belgieni au o veritabila reputatie de aparat, intrucat 96% dintre familiile belgiene includ acest preparat cel putin o data pe luna in meniul lor. Belgienii spun ca acest preparat specific, o combinatie intre cartofii din varietatea "bintje" si uleiul pentru prajit, are un gust unic.

Belgienii care adora cartofii prajiti vor sa promoveze preparatul si si-au fixat urmatorul obiectiv: recunoasterea pe plan mondial a acestui simbol al gastronomiei nationale, scrie MEDIAFAX.

"Gustul delicios al cartofilor prajiti, atmosfera unica din restaurantele de profil si caracterul artizanal al producatorilor nostri fac din cartofii prajiti nu doar un deliciu, ci si o bogatie culturala unica", se afirma intr-un mesaj postat pe site-ul creat cu ocazia "Saptamanii cartofilor prajiti din Belgia".

Asociatia UNAFRI a depus deja un dosar pe masa de lucru a ministrului flamand al Culturii si a facut apel, in paralel, la sprijinul publicului, un element considerat vital. In acest sens, UNAFRI a lansat o petitie pe internet, dar si in restaurantele care prepara si comercializeaza cartofi prajiti.

Presedintele UNAFRI asteapta decizia comunitatii flamande care va fi anuntata in decembrie. Cererea de recunoastere a statutului special al cartofilor prajiti belgieni va fi apoi trimisa comunitatii francofone si celei germanofone, inainte de a fi expediata la UNESCO.

Citeste si:
Josep Borrell a avertizat că Rusia distruge în mod intenţionat...
Josep Borrell a avertizat că...

"Este minunat ca avem un proiect care promoveaza un element al culturii belgiene. Cartofii prajiti ne unesc. Trebuie sa renuntam la aceasta mentalitate tipic belgiana, potrivit careia orice este belgian reprezinta ceva rau", a declarat presedintele UNAFRI.

Trei dintre elementele de patrimoniu cultural imaterial national, Ritualul Calusului, Doina si Tehnici de prelucrare a Ceramicii de Horezu, au fost inscrise in Lista Reprezentativa a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanitatii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.